Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

 Η Ευρώπη (αγγλικάEuropa) ή Δίας II είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Η Ευρώπη, σχεδόν σφαιρικό σώμα, έχει διάμετρο 3.122 χιλίομετρα, δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης ή 4 φορές μικρότερη της γήινης. Ο όγκος όμως της Ευρώπης είναι μόλις το 1,5% του γήινου και η έκταση της επιφάνειας το 6% της γήινης. Η μέση απόστασή της από το κέντρο του Δία είναι 671.079 χιλιόμετρα. Ο δορυφόρος διαθέτει μια αραιότατη ατμόσφαιρα από οξυγόνο και μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο Ηλιακό Σύστημα.



Η Ευρώπη ανακαλύφθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1610 από τον Γαλιλαίο (και, ανεξάρτητα, από τον Σίμων Μάγερ λίγο μετά) και είναι ο μικρότερος από τους 4 «δορυφόρους του Γαλιλαίου», που ανακαλύφθηκαν από αυτόν τον Ιανουάριο εκείνου του έτους. Από τη Γη παρατηρείται ως αστέρας με φαινόμενο μέγεθος 5,3

Εξαιτίας της πιθανής υπάρξεως υπόγειου ωκεανού κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια, η Ευρώπη αναφέρεται ως πιθανό λίκνο εξωγήινης Ζωής. Υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για εξερευνητικές αποστολές που θα προσεδαφιστούν, ενώ μέχρι σήμερα μόνο από κοντινά περάσματα (flybys) διαστημοπλοίων υπάρχουν πληροφορίες. 
Η επιφάνεια της Ευρώπης είναι σχετικώς ομαλή: Λίγα υψώματα πάνω από 200 μέτρα έχουν παρατηρηθεί, με μέγιστο ανάγλυφο στο 1 χλμ. ύψος. Πρόκειται για μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο Ηλιακό σύστημα. Τα γραμμικά στοιχεία της επιφάνειας που διακρίνονται στις φωτογραφίες και η σχεδόν πλήρης απουσία κρατήρων υποδεικνύουν μια «νεαρή» επιφάνεια που ανανεώνεται συνεχώς. Οι εκτιμήσεις της ηλικίας της επιφάνειας ποικίλλουν από 20 έως 180 εκατομμύρια γήινα χρόνια. Η λευκαύγεια (άλβεδο) της Ευρώπης ανέρχεται στο 0,64 και είναι μία από τις υψηλότερες για δορυφόρο, πράγμα που οφείλεται στον (λευκό) πάγο.

Το Πάσχα στην Αθήνα

 Όσοι παραμείνετε στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και δεν αποδράσετε σε κάποιο χωριό ή νησί της Ελλάδας ή σε κάποιον προορισμό του εξωτερικού, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα περάσετε ένα αδιάφορο Πάσχα. Ίσα ίσα θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε όλους τους προορισμούς που μας προσφέρει η Αθήνα κατά τις διακοπές του Πάσχα. Μία πολύ καλή επιλογή για αρκετό περπάτημα αι ποδηλατάδα είναι Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τον μεσογειακό του κήπο να μοσχοβολά, Πιο κεντρικά τώρα, ο Εθνικός Κήπος είναι αγαπημένο σημείο για περπάτημα στο πράσινο ενώ εάν έχετε παιδάκια μπορούν να δουν τις πάπιες, την μικρή λίμνη που είναι γεμάτη νεροχελώνες αλλά και να παίξουν στην παιδική χαρά.

Επίσης, η περιφορά του επιταφίου είναι από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και στην Αθήνα υπάρχουν πολλές εκκλησίες στις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ατμοσφαιρική και άκρως θρησκευτική περιφορά. Ξεχωρίζει η Μονή Καισαριανής που κάνει περιφορά επιταφίου στις δυο το μεσημέρι, ενώ στολίζει τον επιτάφιο το ίδιο πρωί, οπότε εάν έχετε χρόνο πηγαίνετε νωρίτερα για να δείτε και τη διαδικασία του στολισμού. 
Τέλος, είναι γνωστό ότι ένα από τα αγαπημένα έθιμα του τόπου μας είναι να γιορτάζουμε τη Λαμπρή γύρω από σούβλες, όπου ψήνονται αρνάκια, κατσικάκια και κοκορέτσι, σκορπώντας ανεπανάληπτα αρώματα. Κάποιοι από τους προορισμούς πεντανόστιμης παραδοσιακής κρεοφαγίας που ξεχωρίζουν είναι : Στην Σταμάτα το Κουτσούκι και ο Πιπινιός, στα Άνω Μελίσσια η ταβέρνα της οικογένειας Μαγγίνα και ο Τηλέμαχος στην Κηφισιά. 



Χριστίνα Μπανάσιου